Mooie kleding mooi houden

Ken je dit? Je koopt een shirt dat je vaak aanhebt. Je wast het heet, dan is het goed schoon. Als het nieuwe eraf is, vind je het niet erg dat kleuren vervagen. Dan draag je het nog een tijdje onder je truien en soms slaap je erin omdat het zo lekker zit. Na een seizoen is het shirt op en belandt in de prullenbak. Niet erg, het kostte niet veel!

Op prijzige kleding ben je natuurlijk wel zuinig. Mooie jurken en pakjes, blouses en sets die je naar je werk draagt. Deze wil je zo lang mogelijk mooi houden. Optimaal benutten van kleding kan alleen als je er goed voor zorgt. Als je kleding langer mooi houdt, scheelt dat in je portemonnee en het is beter voor het milieu. Maar hoe hou je mooie kleding mooi? Het behoud van kleding is afhankelijk van kwaliteit, zorg en materiaal.

NATUURLIJKE STOFFEN

Katoen

Katoen draagt prettig door de absorberende, ademende eigenschappen. Het kan goed tegen wassen omdat het sterker wordt in water. Witte katoen kan goed tegen hoge temperaturen. Als het geverfd is, even oppassen dat je het niet te heet wast. Hoe donkerder en bonter, hoe lager de temperatuur. Wassen met gelijkwaardige kleuren voorkomt afgeven en opnemen van andere kleuren, waar katoen gevoelig voor is. Om krimpen en vervormen te voorkomen kun je katoen beter eerst strak in een grote handdoek draaien en daarna liggend drogen.

Katoenen jeansstof werd van oorsprong gemaakt om gedragen te worden als stevige werkkleding door mijnwerkers. Tegenwoordig wordt denim vaak gemengd met een synthetisch materiaal of elastian. Over het algemeen worden jeans minder gewassen dan andere kledingstukken. In de badkamer hangen helpt om ze langer fris te houden. Worden ze wel gewassen, dan kreuken ze amper en kun je ze zo weer aantrekken. Hoe meer je ze draagt, hoe meer ze zich naar het figuur vormen. En hoe minder je ze wast, hoe beter de kleur blijft.

Wol

Wol ziet er zacht uit en is dit ook. En daarnaast zijn de kleuren zijn vaak vol en prachtig. Het is een isolerend, ademend materiaal dat licht waterafstotend is. Het vormt een warmteschild om het lichaam tegen de kou. In plaats van wassen, kan wol het beste gelucht worden. Wol is erg gevoelig voor temperatuurswisselingen. Dat veroorzaakt het krimpen in de was.

Viscose

Viscose wordt gemaakt met houtvezels. Het materiaal ademt, neemt goed op en droogt daarna snel. Omdat het in sterkte inboet als het nat is, kun je kledingstukken van viscose beter niet heet wassen, niet te lang in water te laten staan en beter voorzichtig met uitwringen. Viscose is krimpgevoelig, na het wassen brengt strijken het terug naar het normale formaat. Een maatje groter kopen is slim.

Zijde

Zijde is een natuurlijk, zeer kwetsbaar materiaal. Een speciaal wasmiddel en handwas is beter dan de wasmachine. Vermijd centrifugeren en drogen in de droger.

SYNTHETISCHE STOFFEN

Polyester, nylon, acryl en fleece zijn de synthetische materialen waarvan kleding gemaakt wordt. Elk van deze stoffen heeft andere eigenschappen. Synthetische materialen hebben een negatief imago. Dat is jammer want ze worden steeds doorontwikkeld en het draagcomfort verbetert nog steeds. Toch kan er huidirritatie ontstaan als het door het lichaam afgescheiden vocht niet wordt opgenomen. Vooral mensen die veel transpireren kunnen beter natuurlijke vezels dragen.

Polyester

Polyester is sterk. Omdat het makkelijk gewassen kan worden en snel droog is, wordt het ‘travel stof’ genoemd. Het is ideaal materiaal om mee op reis te nemen. Het kreukt amper en hoeft dus niet gestreken te worden. Polyester is gemaakt van olie. Al is het het duurzaam materiaal, is het beter om het voorzichtig te wassen zodat de naden recht blijven. Polyester maakt statisch. Wasverzachter gebruiken is een aanrader.

Nylon

Nylon is waterafstotend, daarom worden er vaak praktische spullen en kleding van gemaakt. Het kan gewoon gewassen worden, maar in de droger kan het niet tegen een temperatuur boven de 40 graden.

Acryl

Acryl is een lichte en zachte kunststof vezel die lijkt op de natuurlijke wol-vezel. Acryl isoleert de warmte, zelfs meer dan wol. Omdat het een minder absorberend materiaal is dan wol, kan het broeierig aanvoelen in een warme omgeving. Het is kleurvast, verkleurt niet door licht en het slijt bijna niet. Omdat het synthetisch is, blijft het vrij van bacteriën en schimmels. Het slijt sneller dan nylon en polyester, maar blijft langer mooi dan wol. Kleding van acryl blijft vaak decennia bewaard. Veel mooie retro en vintage is gemaakt van acryl. Acryl kan normaal gewassen worden in de machine. Alleen is drogen in de droger of in de zon af te raden.

Fleece

Fleece is gemaakt van polyester en geweven zoals de lusjes bij badstof. Bij fleece worden de lusjes echter doorgesneden en gerafeld, waardoor het pluizig wordt. Maar er zijn meer varianten fleece: Polartec (waterafstotend), Powerstretch, Ultrawick, Thermal Pro of winddicht fleece met gore-tex. Fleece wordt meestal gedragen als isolerende tussenlaag. Was fleece bij voorkeur in een waszak. De kleding slijt minder hard en de micro plastic vezels belanden niet in het milieu. Fleece kun je beter hangend drogen dan in de droger. Om luchtjes te verwijderen, kun je fleece weken in water met een kopje azijn. Met regelmatig luchten aan een hanger voor een open raam hou je fleece ook fris.  

WASTIPS

Op de juiste manier schoonhouden van kleding verlengt de levensduur. Hoe moeilijk of makkelijk dit is hangt af van het materiaal waarvan kleding is gemaakt. Hoe je het materiaal van kledingstukken mooi houdt staat op de labels. Daarop staan de adviezen voor het reinigen: of het gestoomd moet worden of met de hand gewassen, de temperatuur en wasprogramma. Voor natuurlijke materialen (wol, katoen, viscose en zijde) zijn speciale wasmiddelen ontwikkeld die zorgen voor een optimaal kleurbehoud. Voor de stoffen is het altijd beter om kleding binnenstebuiten te wassen, zodat de buitenkant minder lijdt. Ook wassen met een kort programma op een lage temperatuur helpt kleding mooi te houden. Sluit de ritsen zodat ze niet beschadigen. Kleding met glitters, kraaltjes, pailletjes, borduursel of studs bescherm je in de was met een waszak. Kwetsbare lingerie en beugel bh’s bescherm je op dezelfde manier. 

DROGEN & STRIJKEN

Ook het drogen vraagt aandacht. Het drogen bepaalt of een kledingstuk de vorm behoudt. Vooral gebreide kleding kan soms veel water vasthouden, waardoor het te zwaar wordt om uit te hangen. Rol zware, natte kleding strak in een grote handdoek en laat het daarna liggend drogen. Strijken kun je het beste binnenstebuiten gekeerd doen. Let op dat de strijkbout niet te heet staat afgesteld, want dat kan de kleuren aantasten.

Voordat je wast, droogt of strijkt… even het label lezen!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.