High Society Catwalk

Kleding is de beeldtaal waarmee we de wereld laten zien wie we zijn. De ontwikkeling van de mode loopt parallel aan onze geschiedenis en vertelt het verhaal van de steeds veranderende mens. De adel en de kerk bepaalden de geschiedenis, gewone mensen hadden weinig inbreng. Logisch dus dat ook de geschiedenis van de mode bepaald is door de rijken.

De mode op de catwalk heeft een decadent tintje. Ooit begon het met chique geklede dames die in ateliers champagne nippend de mannequins bekeken die de nieuwste stoffen en creaties toonden. Zo werden de rijke dames verleid tot kopen. Begin 1800 betaalden slimme kleermakers de vrouwen van stand om hun jurken te dragen bij paardenraces en feesten. Daarop volgden de shows van Haute Couture collecties bij chique modehuizen. Gefortuneerde klanten waren aanwezig om de ontwerpen te kopen. Centrum van de mode was Parijs. In de tweede wereldoorlog werd er uitgeweken naar New York waar de eerste Fashion Week plaatsvond. Tegenwoordig is het een modecircus.

Supermodel

In de jaren ’90 ontstond het fenomeen ‘supermodel’. Een paar namen: Cindy Crawford, Linda Evangalista, Kate Moss, Claudia Schiffer en Naomi Campbell. Ze werden zo rijk van hun uiterlijk, dat ze voor minder dan 10.000 dollar per dag niet kwamen werken. Prinses Diana stond bekend om haar liefde voor mooie modeontwerpen. Bij Reagan’s White House Dinner in 1985 danste ze met John Travolta in een op maat gemaakte zwarte, fluwelen jurk van Victor Edelstein. De jurk werd in 2013 voor 240.000 pond geveild.

MediaMedia

Media

Wereldwijd zijn er veel rijke liefhebbers van Haute Couture en media is onlosmakelijk met deze scene verbonden. Media aandacht voor shows van de nieuwste collecties en alles er omheen voedt de verleiding voor de stroom aan nieuwe trends. Bij grote shows paraderen breekbare modellen in creaties die prachtig om hun ranke lichamen zwieren. Celebraties worden graag gezien op rode lopers en netwerkend op afterparty’s. Altijd aanwezig zijn de mediajournalisten van kranten, tijdschriften en websites. Influencers, de supermodellen van nu, die via Instagram hun volgers voeden. Inkopers van de grote merken. De kostbare creaties worden meestal gekocht door genodigden en privéklanten zoals oliesjeiks en celebraties. Zij laten voor veel geld de haute couture creaties op maat maken. Haute Couture-creaties op de catwalk zijn stuk voor stuk inspirerende kunstwerken. Elementen ervan worden overgenomen naar eenvoudiger ontwerpen in de confectie voor de gewone mens. De grootste groep liefhebbers zijn de kopers van de spin-offs van de Haute Couture in grote winkelketens.

Verandering

De laatste grote ontwikkeling in de mode was een beweging andersom; de streetwear stijl was zo trendy dat deze de catwalk bereikte. High society en achterbuurt samen op de catwalk, dat lijkt op verandering. Helaas is dit niet het geval, want de kloof tussen arm en rijk groeit nog steeds. Zolang acht mannen samen evenveel vermogen hebben als de arme helft van de wereldbevolking, zal de Haute Couture toebedeeld blijven aan de rijken der aarde.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.