Upcycling

Goed nieuws! In 2021 doen ook de grote modehuizen aan upcycling. Ongelofelijk eigenlijk… ter inspiratie worden de door de upper class ooit zo verfoeide tweedehands markten afgestruind voor de nieuwe collecties op de catwalks. Deels uit nood geboren door corona en deels omdat de verwoesting van het milieu door de modewereld niet meer genegeerd kan worden.

Reserves

Door corona konden bij de modehuizen de nieuwe materialen moeilijk aangeleverd worden. Ook bleef er veel liggen omdat de winkels gesloten waren. Dit zorgde ervoor dat er ca. 150 miljard euro aan kleding bleef liggen. Dit is het dubbele van er normaal overblijft. Vroeger werd de kleding weggegooid of verbrand. Nu werd er gekeken wat er nog op voorraad was en wat ermee gedaan kon worden.

Bij Gucci werkte ontwerper Duran Lantik al eerder in het thema ‘hergebruik’. Overgebleven kleding werd al basis gebruikt voor nieuwe ontwerpen. Het merk JW Anderson is bekend om het vervagen van lijnen tussen vrouwelijkheid en mannelijkheid. Het label wordt alom gewaardeerd en heeft invloed in de modewereld. Ook hij lanceerde onlangs zijn ‘Made In Britain’, een collectie volledig van overgebleven materialen.

Natuur

Natuurlijk moet de modewereld zich bezinnen over de gevolgen van deze industrie voor de natuur. Het verwoestende gevolg van overproductie en vervoer is bekend. Dit geeft impulsen voor nieuwe benaderingen bij het ontwerpen van mode. Voorbeelden zijn de ‘shaggy jassen’ van Balenciaga die gemaakt zijn van veters, het patchwork van Marni en de upcycled collectie van Miu Miu. Inspiratie voor deze collecties komt regelrecht uit tweedehands winkels over de hele wereld.

Nieuw?

Al decennia zit ik aan mijn naaimachine kleding te maken en upcyclen. Toen ik daarmee begon te experimenteren, mislukte de helft. Hier leerde ik van. Nog steeds zet ik met veel plezier kleding naar eigen hand. Ik hou van oud, bijzonder textiel en oude dessins en om daar iets moois van te maken. Kleding een nieuw leven geven is een vorm van artistieke nijverheid die mij blij maakt. De term upcycling bestond vroeger niet. Tweedehands kleding was iets voor arme sloebers en junkies. Er werd op neergekeken. En nu blijkt deze hobby pionierswerk te zijn geweest; een inspiratiebron voor de grote merken.

Verandering

Corona heeft de kijk op de wereld, het leven en onze perceptie van wat belangrijk is in het leven veranderd. In het vervolg zullen de modehuizen anders hun collecties vormgeven, verwerken en transporteren. Dat is goed. Ontwerpers zullen meer vooruit moeten denken om verspilling te beperken, waardoor garantie op succesvolle verkoop van collecties afneemt.

En ondertussen gaan wij door met de in- en verkoop van mooie tweede kans kleding en merken. Omdat het zo leuk is en omdat het een positieve bijdrage levert aan het milieu en het leven. Want dat weten we door corona nu ook beter: het leven is kort en mag gevierd worden!

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.