Welke feestkleding?

De laatste maand van het jaar. Voor we het weten staan de feestdagen alweer voor de deur. Een feestelijke outfit geeft het samenzijn in grote en kleine familiediners meer glans. Bij gelegenheden waarvoor je uitgenodigd wordt, gelden kledingvoorschriften. Hoe zijn die eigenlijk? Weet jij wat er officieel van je verwacht wordt bij een bruiloft? Of bij een sollicitatiegesprek?

De gewoonte om op zondag je beste kleding te dragen gaat eeuwen terug. Of je nu wel of niet naar de kerk ging, op zondag was je netjes gekleed. Winkels waren gesloten, mensen gingen wandelen of op bezoek bij elkaar. Met Pasen zagen mensen er op hun “paasbest” uit. Alleen met een zuiver geweten ontving je de communie tijdens de paasmis, dus in katholieke kringen werd in ieder geval eens per jaar gebiecht. Het innerlijk werd zo gezuiverd, en ook het uiterlijk werd gezuiverd. Sommige mensen waren zo arm, dat ze maar eens per jaar in bad gingen en nieuwe kleding aanschaften. Dat gebeurde met Pasen.

Begin vorige eeuw waren mannen niet alleen op zondag of met Pasen netjes gekleed. Voor hun werk droegen directeuren, verkopers en zelfs fabrieksarbeiders colberts en kostuums. De kleding van nu is vrijblijvender. Het ligt aan de bedrijfscultuur hoe je gekleed naar je werk gaat en dat is meestal informeel.

De extreme kledingstijlen van subculturen als ‘punk’ en ‘metal’ zijn bijna verdwenen. Onze dagelijkse kleding is neutraal geworden: sneakers en jeans of losse jurken die onder de knie vallen zijn ‘in’. Zo’n jurk wordt vaak gedragen met stoere boots.

Zelfs voor officiële gelegenheden gaan veel mensen tegenwoordig casual gekleed. Toch wel jammer, want sommige tradities zijn leuk om in stand te houden. Zo ook de traditionele kledingvoorschriften; de sociale code die aangeeft welke soort kleding geschikt geacht wordt voor een bepaalde gelegenheid.

KLEDINGVOORSCHRIFTEN

  1. Smart (business) casual
  2. Deux pièces
  3. Coctail
  4. Black tie
  5. Tenue de Ville

Smart Casual

Zakelijk is niet zo officieel als het was. Bij een sollicitatiegesprek kun je beter over- dan underdressed zijn, al kan het de medewerkers van een bedrijf een ongemakkelijk gevoel geven als je te officieel gekleed bent. En dat is niet de bedoeling als je aangenomen wil worden. Dus even zoeken op internet wat de gewoonte binnen het bedrijf is. Worden er stropdassen gedragen door de mannen?
Smart casual is netjes maar niet strak in het pak. Vrouw en man zijn dan elegant-modieus gekleed. Voor de vrouw een jasje gecombineerd met rok, broek of nette jeans of eenvoudige jurk. Voor de man is dit bijvoorbeeld een smalle pantalon met een getailleerd -slim fit- overhemd met een colbert.

Deux Pièces

Als een vrouw kiest voor een mantelpak in plaats van een japon, dan houdt zij haar jasje aan. Mannen gaan in kostuum. Maatpak en confectie kan allebei. Een gilet kan ook, maar hoeft niet. Kleur is meestal grijs, blauw of zwart. Bruin wordt ook steeds meer gedragen. Met een subtiel streepje of werkje. Sokken zo neutraal mogelijk. Stropdas en overhemd mogen juist gewaagd zijn qua kleur en dessin. Riem en schoenen hebben dezelfde kleur.

Cocktail

Een cocktailjurk is een nette jurk voor een formele gelegenheid. Daaronder valt alles van een ‘little black dress’ tot een feestelijke jurk met tule en glitter. Vrouwen dragen meestal een korte of halflange jurk in allerlei kleuren. Passende accessoires horen erbij: tassen, sieraden en hoge hakken.
Mannen dragen een strak, zwart pak met een wit overhemd. Stropdas mag, manchetknopen ook. Als je standaard een zwart of een blauw kostuum in de kast hebt, komt dat altijd van pas.

Black Tie

Dit kledingvoorschrift is formeler en volgens de etiquette. Een avondjurk is een lange jurk van chiffon of satijn met een subtiel decolleté. Hierbij hoort een sandaal met hak van minimaal vier centimeter en halflange handschoenen. Voor buiten een stola.

Een ‘black tie’ avond is voor de gastheer en -vrouw belangrijk, dat vraagt om waardering en respect. Dat doe je met een smoking: een zwart colbert met sjaalkraag of satijnen revers en pantalon met satijnen biezen op de zijnaden. De smoking wordt gedragen met een wit overhemd met opstaande boord of met gewone boord met een zwarte vlinderdas. En natuurlijk bijpassende sokken en zwarte (lak)schoenen.

Tenue de Ville

Dit is passend bij een trouwerij en biedt de gelegenheid om een mooie jurk aan te schaffen. Eentje die bij je past, waar je je goed in voelt en waarmee je goed voor de dag komt. Altijd fijn om een kwalitatief mooie jurk in de kast te hebben voor een speciale gelegenheid!

Uit respect voor de bruid draag je geen wit of crème. De kans is te groot dat dit lijkt op de bruidsjurk. Tenzij het bruidspaar is aangeeft dat de dresscode wit is. Ook felle en opvallend gekleurde kleding naar een trouwerij dragen is ongepast. Zachte kleuren en prints kunnen altijd.
Ben je uitgenodigd voor de middag, dragen vrouwen meestal een jurk of mantelpak waarvan de rok over de knie valt. Met een panty of kousen, want blote benen is ongepast. Tas en hoed kan, maar hoeft niet. Later op de middag en ’s avonds wordt er meer officiële kleding verwacht.

Tips

  • Bij alle kledingvoorschriften kun je beter kiezen voor midi of maxi dan voor kort. Naast stijlvol voor de dag komen, toon je hiermee ook respect. Wil je liever iets anders dan een jurk dan is een stijlvolle jumpsuit met mooie hakken een goed alternatief.
  • Laat je inspireren door jouw kledingkast; zoek een onverwachte combinatie van iets ouds met iets nieuws.
  • De dagelijkse hand- of schoudertas is vaak te groot en ‘gebruikt’. Een kleine tas voor noodzakelijke dingen past beter.
  • Loop je nieuwe schoenen op tijd in. Een hele dag op nieuwe schoenen lopen en dansen kan pijnlijk zijn. Of leg een paar extra in de auto.
  • Op foto’s van een bruiloft word je vereeuwigd in het trouwalbum, dus tijdloos is raadzaam.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.