Acht voordelen van vintage en tweedehands kleding.

Een aantal jaar geleden vond men tweedehands kleding vies en raar, iets wat ik eigenlijk nooit begreep. Ik sloot me niet aan bij deze menigte. Gelukkig delen steeds meer mensen mijn mening, dus vertel ik graag over de -naar mijn mening- grootste voordelen van vintage en tweedehands kleding shoppen.

 1. Je draagt bij aan een duurzame wereld

Ben jij gevoelig voor trends die in een bliksemschicht komen en gaan? Kijk maar eens naar de inhoud van jouw kledingkast en realiseer je hoeveel kleding je nog maar een enkele keer hebt gedragen. Veel mensen zijn helaas trendgevoelig. Tijdens een middag (online) shoppen kopen we eigenlijk eerder dingen die we leuk vinden dan iets wat daadwerkelijk nodig hebben.

Er zijn wel tientallen redenen waarom je beter moet opletten. De grootste is om aan een duurzamere wereld bij te dragen. Fabrieken die fast fashion kleding produceren, verspillen niet alleen schrikbarend veel water, ook stoten ze veel gevaarlijke chemicaliën uit. Daarnaast is deze kleding bewust gemaakt om niet lang mee te gaan (lees: slechts 1% is recyclebaar), dus de consument gooit de kleding weg. 

 1. Gegarandeerd unieke kledingstukken in je garderobe 

Tweedehands kleding kopen gaat niet zo snel als een middag al jouw favoriete winkels afstruinen. Wel krijg je er unieke items voor terug. Je moet het eigenlijk zien als een uitdaging. Rommelmarkten en kringloopwinkels afgaan en je laten verrassen door hetgeen wat je tegenkomt. De ene keer is het een succes, de andere keer niet. Dat hoort er ook bij. Maar hetgeen wat je dan vindt, is heel uniek. Voor mij is het ook altijd de uitdaging om voor goed vintage te gaan en niet de fast fashion merken die een paar jaar terug nog in de winkel hingen. Bovendien is vintage kleding altijd van veel betere kwaliteit gemaakt.

 1. Tweedehands bespraakt veel geld in de portemonnee

Een andere reden waardoor tweedehands en vintage kleding mij enorm gelukkig maakt, is het vele geld dat ik bespaar. Als iemand die ik ken een broek van 50 euro koopt, krijg ik daar wel even hartpijn van. Je kan namelijk ontzettend veel tweedehands van dat bedrag kopen. Vroeger gaf ik zelf ook honderden euro’s per maand aan kleding uit, nu is dat vaak nog maar een paar tientjes. Tuurlijk koop ik soms nog gewoon iets nieuws in de winkel – denk aan schoenen of een bikini- en dat moet ook gewoon kunnen, maar dan denk ik er wel een extra keer over na.

 1. Je creativiteit wordt gestimuleerd 

Je kan veel zeggen, maar door tweedehands en vintage kleding wordt je creativiteit op vele manieren gestimuleerd. Het is maar geluk hebben of de gevonden stukken in jouw eigen maat zijn. Zo niet, dan kun je met een paar simpele trucs kleding stijlvol oversized dragen. Denk aan een riem om je middel, een knoop in een t-shirt maken of een spijkerbroek afknippen tot denim shorts. Het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn als je denkt.

 1. De waarde van kleding verandert in positieve zin

Na verloop van tijd ga je met een andere blik naar kleding kijken. Dit natuurlijk met koppeling naar duurzaamheid, maar ook je eerdere koopgedrag wordt bekritiseerd. Je hebt helemaal niet zoveel nieuwe kleding nodig om er hip uit te zien. Je gaat je eigenlijk kleding bovendien meer waarderen. Ik merk zelf dat tweedehands kleding voor mij nu eerder een emotionele waarde dan materiële waarde krijgt, omdat er een hele zoektocht aan vooraf is gegaan.

Daarnaast begon ik vorig jaar met een no-buy maand. Enerzijds had ik gewoon even niet veel geld te besteden, maar ik wilde vooral niet meer zo trendgevoelig zijn. Ik maakte een lijst van hetgeen wat ik écht nodig had, maar toen ik een paar weken later nog eens naar die lijst keek, bleek ik alsnog de helft er niet nodig van te hebben. Je merkt dan wel dat enthousiasme vaak de overhand heeft.

 1. Geen ramp als je kleding maar een paar keer draagt

Voel je niet schuldig wanneer je iets van de kringloopwinkel na een paar keer dragen toch niet meer draagt. Je hebt het zelf immers voor een paar euro gescoord en niet ergens in de Kalverstraat. Met hetzelfde gemak breng je het item – met eventueel nog meer kleding – gewoon weer naar de kringloopwinkel of je geeft het (dat doe ik meestal) aan een goed doel. Dan is de kledingkast weer een stukje leger en kan je weer op zoek gaan naar nieuwe parels.

 1. Onbewust ben je een voorbeeld voor anderen

Vroeger keken velen mij nog gek aan om het feit dat ik het oprecht leuk vind om naar de kringloop te gaan (lees: mensen noemden mij een oma, omdat ik lange jurken en oversized kleding droeg). Nu lijkt het onderwerp ineens meer bespreekbaar. Men krijgt door dat je er eigenlijk best leuke dingen kunt scoren en al helemaal al ze jou het zien dragen.
Toen ik onlangs op de IJ-Hallen, de bekendste en grootste vlooienmarkt van Amsterdam, rondliep, viel het mij op hoe divers het publiek was. Daar werd ik blij van. Het was een extra motivatie om dit artikel te schrijven, want als ik al maar één persoon positief kan beïnvloeden, heb ik mijn persoonlijke doel bereikt.

8. Tweedehands shoppen is een leuk uitje

Ik weet dat sommigen het gek vinden als ik zoiets zeg, maar tweedehands shoppen is echt leuk. Ik zie het als een uitje naar de Kalverstraat, maar dan in een totaal andere omgeving. Je kijkt doordachter naar alle rekken, maar voor de rest ben je gewoon lekker aan het shoppen. Ik ga ook vaak met mijn moeder of een vriendin, omdat we dan ook voor elkaar kunnen zoeken en alle vondsten samen kunnen passen en ruilen. Niets gevonden? Geen man overboord. Dan hebben we in ieder geval een gezellige middag gehad.

Bron: https://fashiable.nl

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.

2 reacties op “Acht voordelen van vintage en tweedehands kleding.

 1. Michelle zegt:

  Helemaal mee eens. Tweedehands shoppen is veel leuker dan nieuw shoppen. Wat ik niet begrijp dat mensen er allemaal hetzelfde uit willen zien. Neem bijv. die panterprint die je op elk kledingstuk, tasje, etuitje, schoenen zelfs beddegoed terug vind. Iedereen loopt er mee weg, dan is het toch niet interessant meer. Het leuke van tweedehands shoppen is dat waarschijnlijk niemand hetzelfde draagt. Het maakt je uniek en ja, natuurlijk hoef je er geen kapitaal voor te betalen. Veel tweedehands kleding is nooit gedragen, dus in zekere zin is het nog nieuw. Er is een reden waarom iemand iets weg doet, omdat ze het niet dragen. Mijn zus is iemand die nooit naar een tweedehands winkel zal gaan, ze vind het vies, maar als ik iets draag van een van die winkels vind ze het altijd wel leuk wat ik aan heb. Ze hoeft toch ook niet t eweten dat het niet nieuw is gekocht. Ik vind het heerlijk om “anders” te zijn.

  • A. zegt:

   Heej Michelle, dank je voor jouw reactie! De mooiste en meest unieke kleding vind ik over het algemeen in het tweedehands aanbod. Ik word ook blij als iets speciaals vind, echte vintage bijvoorbeeld. Voor jouw verjaardag heb ik een kortingscode voor je aangemaakt. Misschien vind je iets leuks hier op de site… veel plezier met rondkijken. XA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.